Krmíte svého králíka správně?

Plánujete pořízení králíka, ale nejste si jistí, jak ho správně krmit, kolik krmení by měl dostávat a co všechno může? Péče o jeho jídelníček je velmi důležitá, jelikož králík jí až 70x denně a je pro něj nebezpečné, aby měl prázdný žaludek. Je také velmi snadné udělat dietní chybu, protože králík sní to, co mu dáme. Jak tedy na správný a vyvážený jídelníček?


Krmíte svého králíka správně?

V divoké přírodě nemají králíci s vyváženou potravou problém – jejich jídelníček se skládá z čerstvé trávy a bylin, díky kterým si obrušují zuby a přijímají dostatek vitaminů a minerálních látek. Jak toho docílit doma?

Alfa a omega - seno

Nejdůležitějším prvkem v jídelníčku každého králíka je seno, které by měl mít neomezeně k dispozici, a to ze dvou důvodů. Prvním důvodem je prevence proti problémům se zuby, které se u doma chovaných králíků často vyskytují. Seno musí dlouho přežvykovat, čímž si zuby dostatečně obrousí a nedojde tak jejich přerůstání. Druhým důvodem je vláknina, kterou seno obsahuje a která je naprosto nezbytná pro správnou funkci střev a zdravou mikrofloru. 

Seno

A jaké seno by měl ušák dostávat? Vyhněte se senům prašným (např. ze supermarketu), či dokonce navlhlým, které snadno zatuchnou a plesniví, což může být pro králíka velmi nebezpečné. Správně by seno mělo být suché, zelené, bezprašné. Ideální je zvolit sena horská či luční, která nejenže voní a králíkům chutnají, ale obsahují směs různých travin a bylin, takže zajistí dostatek všech důležitých živin.

Pokud váš ušák seno odmítá nebo ho jí minimum, je třeba tento problém řešit, jinak může dojít nejen k problémům se zuby, ale i nedostatečnému pohybu střev, což může způsobit fatální problémy. Častým důvodem odmítání sena je to, že králík je jednoduše přejedený ostatních (často nevhodných) složek krmiva, jako jsou různé směsky apod. Dalším důvodem může být také to, že mu seno nechutná. V tomto případě je potřeba vyzkoušet různé značky a druhy sena.

Tráva, bylinky a zelenina

Pokud máte možnost podávat králíkovi čerstvou trávu či bylinky, směle do toho! Jedná se o jejich přirozenou potravu a zdroj vitaminů a minerálů, která je pro ně velmi důležitá. Pozor však na to, aby se nezapařila! Pokud žijete ve městě a nemáte možnost podávat čerstvou trávu, můžete jako vhodnou alternativu zvolit zeleninu – řapíkatý celer, mrkev (nať), fenykl, okurku či salát. Dejte však pozor na náhlou změnu krmiva, která by králíčkovi mohla uškodit. Zeleninu i trávu zařazujte postupně, začněte s jedním druhem a po malém množství ji přidávejte k původnímu krmení. Vždy pozorujte případné změny zažívání.

Králíci

A co obilné směsky?

Navzdory většině představ (např. že granule jsou u psů a koček hlavní složkou potravy) králík při správné skladbě jídelníčku granule vůbec nepotřebuje, jedná se tedy pouze o doplněk stravy. I tak je ale velmi důležitá kvalita granulí. Obsahovat by měly minimálně 18-20 % vlákniny a 14 % bílkovin. Poměr vápníku a fosforu by měl být u dospělých králíků cca 2:1. Pozor také na mléko či dokonce živočišnou moučku, které nesmí obsahovat! 

Obilné směsky jsou pro králíky naprosto nevhodné. Obsahují různé druhy obilnin, semínek, luštěnin apod., což je velké množství sacharidů a tuků, na které zažívací trakt králíků není vůbec uzpůsobený, takže pak v jejich střevě často dochází ke kvašení a následnému nadýmání. Králík si také z tohoto druhu potravy vybírá jen to, co mu chutná, takže nemá vyvážený poměr živin, což z dlouhodobého hlediska opět způsobuje závažné zdravotní problémy. Tento typ stravy je také příčinou obezity – analogicky by se tato strava dala přirovnat k hamburgerům a sladkostem – jednoduše prázdné kalorie bez živin. Obezita nejenže zkracuje délku života, ale nabalují se na ní další zdravotní problémy, jako cukrovka, ztučnění jater, metabolické poruchy apod.

Další články, které by vás mohly zajímat: