Chov křečka syrského

Křeček syrský, neboli zlatý, patří k neoblíbenějším a nejčastějším druhům křečků u nás. Toto energické a hravé zvířátko se dožívá se 2-3 let. Pokud plánujete pořízení tohoto drobného hlodavce, mrkněte na tipy, jak se o něj starat.


Chov křečka syrského

Výbava pro křečka

Ideální ubikací pro křečka je klec, ideálně patrová, která umožní křečkovi prolézat jednotlivými patry pomocí lávek, které bývají součástí. Klec by měla být dostatečně velká, jelikož zvířátko v ní prožije většinu svého života. Vyhněte se akváriím a teráriím, do kterých neproudí dostatek čerstvého vzduchu. Jako podestýlku do klece je ideální zvolit bezprašné hobliny nebo Asan = průmyslová podestýlka, která absorbuje moč i zápach. Samozřejmostí je miska na vodu a napáječka.


Nezbytností je pro křečky i domeček, ve kterém se stočí do klubíčka a prospí den. Domečky se prodávají dřevěné, slaměné nebo i plastové.  Do domečku pořídíme ideálně i speciální "vatu", do které se křeček může zachumlat. Někdy ale skvěle poslouží neparfemované kapesníčky, které si křečci velmi rádi trhají a nosí do domku sami.


Do klece je dobré umístit různé hračky, které křečka v noci zabaví. Skvělé jsou závěsné lana, hamaky, tunely… Křečci mají rádi i kolečka na běhání, dejte ale pozor při jejich výběru, protože u mnohých z nich hrozí zranění. Vybírejte taková kolečka, která nemají drátky velké mezery, křečkovi v nich totiž hrozí úraz. Pozor také na uzavřená kolečka a plastové koule, ve kterých se křeček může doslova uběhat k smrti.

Krecek

Křeček je samotář

Křeček je naprostý samotář s teritoriálním chováním. S jednici svého druhu se setkává jen výjimečně a to při páření, nebo když vychovává matka své potomky. Pokud žijí společně dospělí jedinci, dokážou se mezi sebou velmi ošklivě poprat nebo dokonce zabít a je jedno, zda-li se jedná o samce, nebo samičky. Křečka proto vždy chováme samostatně. Velmi nevhodný je také chov křečka s jiným hlodavcem. 

Čím křečka krmit

Křeček je všežravec!  Strava pro něj by měla obsahovat 15-20 % bílkovin, 60-65% sacharidů, 6-10 % vlákniny a 5-7% tuků. Na trhu je samozřejmě nespočet směsí určených přímo po křečky, ale jako u každého krmení platí, že ne všechno je kvalitní, proto při výběru dávejte velký pozor na složení. na přilepšenou pro uživení jídelníčku můžeme podávat jako čerstvou  zeleninu, ovoce, moučné červy, hmyz, oříšky, kuřecí maso, rybí maso, kvalitní granule pro kočky nebo psy (max 5 kusů), tvaroh, vařenou těstovinu nebo bílý jogurt. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat klec a domečky, protože tito hlodavci si jídlo rádi "křečkují" na horší časy, tak se často může stát, že se ukrytá potrava začne kazit. Mějte také na paměti, že křeček je hlodavec, takže si potřebuje pravidelně obrušovat zuby. Pro tento účel skvěle poslouží větvičky ovocných stromů.

Kromě kvalitního krmení je velmi důležitý pravidelný přísun čisté vody, která musí být k dispozici po celý den. Ideální je místo misky zvolit napáječku, protože se do ní nedostanou nečistoty z krmení a podestýlky. 

Krecek1

Zábava pro křečky

Jedna z nejoblíbenějších činností křečků, kterou se rádi baví, je jídlo. Můžeme jim ho poschovávat v labyrintu, který vytvoříme v kartonové krabici, křeček se pak bude snažit jídlo vyčmuchat. Další alternativou je dát mu takovou mlsku, že mu chvilku zabere, než si s ní poradí. Skvělé jsou například neloupané oříšky (vlašské, arašídy, kešu..).
Pokud nechceme křečkům vymýšlet zábavu s jídlem, bohatě postačí napůl vymotaná role toaletního papíru ( neparfemovaného), křeček si s ní určitě zábavu najde.