Výživa akvarijních ryb

Zdraví, náchylnost k nemocem, plodnost, barevná atraktivita. To jsou všechno faktory, které ovlivňuje výživa ryb, proto je krmení velmi důležitou činností každého akvaristy. Kvalitní a pestrá strava vhodná pro druh rybek, které chováme, navíc umí zázraky v podobě předcházení různým nemocem. Jak správně krmit, abychom dosáhli co nejlepších výsledků?


Výživa akvarijních ryb

Jak často rybky krmit

Tuto otázku si možná pokládá spousty začátečníků. Obecně platí pravidlo, že bychom neměli podávat velkou dávku krmiva najednou. Ryby to totiž často nejsou schopny sníst a tak krmivo zůstane usazené na dně, kde začne hnít, což může narušit biologické procesy v akváriu. Mnohem lepší je proto krmit 2x-3x denně, po malých dávkách tak, aby ryby byly potravu schopné sežrat dříve, než dopadne na dno. Spařenou zeleninu pro býložravé jedince můžeme v akváriu nechat den, poté jí také raději vyndáme a vyhodíme. Zároveň pamatujme na to, že po čištění akvária, transportu a jiných stresových situací ryby nikdy nekrmíme. Je nutné počkat minimálně hodinu, než se ryby uklidní.

Jaké krmení zvolit?

Je důležité mít na paměti, že pro každou rybu je vhodné jiné krmení. Ryby jsou masožravé, býložravé anebo dokonce všežravé. Proto je nutné si  o daném druhu zjistit co nejvíce dřív, než si ji přivezeme domů. Platí, že jídelníček by měl být velmi pestrý a obsahovat kvalitní a vyváženou stravu. Na trhu naleznete mnoho druhů krmiv jako jsou krmné tablety, vločkové krmiva, granulovaná krmiva, živí anebo zmrazení živočichové. Pro býložravé rybky jsou vhodné řasy či zelenina. Pokud začínáte, určitě se o vhodnosti krmiva poraďte se zkušeným akvaristou.

Krmení

Průběh krmení

Pro každého chovatele akvarijních rybek by mělo být krmení velmi důležitou činností, která si vyžaduje jeho přítomnost. Během tohoto procesu totiž můžeme velmi dobře poznat, zda-li není nějaká ryba nemocná, protože většinou přestávají přijímat potravu. Proto ryby bedlivě pozorujeme, jestli všechny jeví zájem o jídlo. Odmítání potravy se ale také může objevit při výměně vody, při změně druhu nebo značky krmiva. Proto je důležité zhodnotit celkovou situaci. 

Zajímavostí je, že pokud rybky krmí jedna osoba, dokážou rozpoznat lidské kroky a v momentě, kdy se budete blížit k akváriu s krmením, budou už nachystané v pohybu a čekat na krmení. To každého akvaristu jistě potěší. Krmení ryb bývá také velmi oblíbenou zábavou, jelikož pozorovat ryby, jak loví kousky potravy je velmi uklidňující a patří bezesporu k nejužšímu kontaktu, jaký můžeme v akvaristice navázat.

Rybicky

Domácí výroba krmiv

Krmivo pro své rybky si můžeme pro občasné vystřídání vyrobit i doma. To nám zaručí, že bude obsahovat přesně ty suroviny, které v krmivu chceme mít a navíc bude krmivo bez chemií a konzervantů. Výborným základem domácích krmiv je agar, přírodní polysacharid, který se vyrábí z mořských řas. Ten můžeme nechat roztát (taje při 96 stupních), vylít si ho na plech a přidat spirulinu, pivovarské kvasnice, česnek, mrkev , i mletou papriku, špenát, hrášek, brokolici. Necháme směs ztuhnout a pak si jí nakrajíme na malé kostičky a dáme zamrazit. Do masožravé varianty můžeme přidat různé zamrazené živočichy, nasušené krevetky, které rozemeleme. Rybky se po těchto domácích krmivech mohou doslova ,,utlouct“.