Přepravování koček

Potřebujete s kočkou k veterináři, na výstavu nebo s ní chcete jen jet na chalupu a přemýšlíte, jak ji co nejšetrněji převézt a na přepravování navyknout? Nechte se inspirovat naším článkem!


Přepravování koček

Jak kočku na přepravu zvyknout

Kočky při přepravě bývají často velmi vyděšené a vystresované, což není příjemné ani majiteli, natož zvířeti. Jak tomuto předejít? Jediným možným způsobem je kočku na přepravu postupně navyknout. Jelikož je o něco "divočejší" zvíře než pes, je těžší ji na cestování navyknout. Začněte proto už od kotěte, aby si zvyklo, že přepravní box a auto není důvod k panice a že se není čeho bát.

Jak kotě na přepravu postupně navyknout? Nejideálnějším způsobem je umístit otevřenou přepravku někde v bytě. Kočka je totiž zvíře velmi zvědavé a proto ji možnost prozkoumání nového prostoru nenechá chladnou a dříve nebo později si zkusí do boxu vlézt sama. Když jí do přepravky hodíte nějakou mlsku, nebo ji naučíte, že pokaždé, když si tam vleze přijde na řadu hraní, bude pro ní následné cestování v přepravním boxu mnohem jednodušší

Bylinkám proti stresu

Dobrým pomocníkem při stresu z přepravy jsou například bachovy květové esence nebo bylinné extrakty a esenciální oleje, které sice nenahradí trénink jízdy, ale mohou být velmi prospěšné. Je třeba vyzkoušet, jaká bylinka kočce sedne, protože bývají velmi vybíravé. Jaké se nejčastěji využívají?

Medunka

  • Kozlík lékařský – je obecně známý tím, že jej kočky zbožňují. Pomáhá jim se uvolnit se a odpoutat od stresu.
  • Šanta kočičí – má obdobné účinky jako kozlík, používá se tam, kde chceme, aby se kočka cítila příjemně.
  • Meduňka lékařská – napomáhá proti stresu a nervozitě. Navozuje uklidňující atmosféru.

V čem kočku převážet?

Možností jak přepravovat kočku je nespočet, například:

  • plastový/látkový přepravní box
  • klec
  • zavírací kukaň
  • zavírací taška
  • kšíry a pás

Každá z variant má svá pro a proti - ať už z hlediska údržby, komfortu či bezpečí. Je proto na každém majiteli, jakou variantu zvolí s ohledem na individualitu svého mazlíčka. 

Kocka

Co k přepravě kočky potřebujete?

Pokud vyrážíte na delší cestu, nezapomínejte do přepravního boxu umístit misku s vodou. V případě dělší vzdálenosti kočku před jízdou nekrmte. Do boxu je ideální umístit savou podložku - obzvlášť, pokud vás čeká návštěva veterináře. Důležitým aspektem při přepravě kočky je také bezpečnost - nezapomeňte na to, že přepravní box musí být připoutaný

Závěrem je nutné připomenout, že při přepravě koček je třeba předvídat, že kočka se může kdykoliv leknout a utéct - pokud bude mít možnost. Proto je potřeba mít zvíře opravdu dobře zabezpečené. Pokoušejte se také kočku na cestování už dopředu připravit, aby se snížilo riziko stresu při přepravě.