Nezachraňujte „opuštěná“ mláďata

S příchodem jara se čím dál častěji objevují případy, kdy lidé zachraňují „opuštěná“ mláďata zajíců a dalších živočichů. I když vypadají osamoceně, nesahejte na ně a nezachraňujte je – s největší pravděpodobností po takovém zásahu nepřežijí. Přinášíme vám tipy, co dělat když takové mládě najdete a kdy je záchrana na místě.


Nezachraňujte „opuštěná“ mláďata

Na mláďata nesahejte

Našli jste při procházce v přírodě mládě zajíce či srnky, které se choulí v trávě? I když v dohledu nevidíte jejich matku, neznamená to, že jsou opuštěná. Samice k nim nechodí záměrně, aby nepřilákala predátory. Proto pokud narazíte na mládě, které se krčí v trávě a nehýbe se, v žádném případě na ně nesahejte! Když jej vezmete do rukou a vrátíte ho zpět, matka ho díky lidskému pachu nepřijme a zvíře tak nepřežije. S největší pravděpodobností mu nepomohou ani v záchranné stanici – mládě ze stresu odmítá potravu a ve většině případů brzy zahyne

Kralik1

Pokud naleznete mládě ve městě, není třeba panikařit – zajíci se rušným podmínkám přizpůsobili, proto není vyjímkou na ně narazit na veřejných prostranstvích jako jsou parky, dětská hřiště nebo sídliště. Mládě, které leží na silnici nebo v její blízkosti je však třeba poponést, hrozí mu srážka s automobilem. Sahejte na něj v rukavicích a poponeste ho na nejbližší travnatou plochu. Neodnášejte ho však daleko, jinak by ho matka nenašla – ideální vzdálenost je cca 30 m.

Kdy zpozornět

Našli jste mládě, které je zraněné, píská a aktivně běhá za člověkem? To znamená, že má hlad, přišlo o matku nebo se potýká se zdravotním problémem. Takové mládě s největší pravděpodobností lidskou pomoc potřebuje. Před jakýmkoliv zásahem kontaktujte záchrannou stanicí, kde vám kvalifikovaný odborník poradí, co v takovém případě dělat.

Shrnutí na závěr

Pokud si nejste jisti, která mláďata vaši pomoc potřebují, mrkněte na náš stručný přehled:

Ježek

  • Zajíc – pokud se mládě krčí v trávě a nehýbe se, pomoc nepotřebuje. V opačném případě kdy za vámi běhá a aktivně vás vyhledává kontaktujte záchrannou stanici, s největší pravděpodobností potřebuje pomoc.
  • Srnka – platí totéž co u mláďat zajíce.
  • Veverka – pokud naleznete mládě, které před vámi neutíká, je nutné mu pomoci. Pravděpodobně vypadlo z hnízda nebo přišlo o matku a bez pomoci by nepřežilo. První pomoc je mládě zahřát (například přiložením na lidské tělo). Hned na to jej odneste do záchranné stanice.
  • Ježek – ježka zachraňujte jen tehdy, pokud je zraněný, naleznete ho venku během zimního období nebo se zachytil do „pasti“ (síť, pytlík) a nemůže se dostat ven. Ježčí miminka potřebují pomoc, pokud jsou prochladlí a rozlezlí mimo hnízdo.