Vše o činčilách

Plánujete si pořídit toto roztomilé zvířátko původem z jihoamerických hor? Přinášíme vám veškeré informace, které je třeba o činčilách vědět. Doufáme, že vám tak pomohou v rozhodování o pořízení tohoto energického hlodavce.


Vše o činčilách

Činčila - mazel nebo ne?

Toto rozkošné a mrštné zvířátko se svojí hedvábnou srstí a korálkovýma očima přímo vybízí k pomazlení. Není to však kočka ani pes – pohladit a podrbat se nechá, ale mazlící zvířátko to není. Proto je ideálním společníkem pro hodně zaměstnané lidi, jelikož na rozdíl od jiných domácích mazlíčků nevyžaduje tolik pozornosti. Je však potřeba myslet na to, že její přírozeností je pohyb – proto by měla alespoň 1 hodinu denně běhat mimo klec. Myslete na to, že je hlodavec a ráda hlodá cokoliv – od dřeva, přes kabely až po květiny, proto vše potenciálně nebezpečné odstraňte z jejího dosahu. Za zmínku jistě stojí i to, že se jedná o nočního tvora, proto pokud nemáte možnost umístit ji mimo svou ložnici, radši si ji nepořizujte, jinak se nevyspíte. 

činčily

Krmení

Činčila je býložravec a základní složkou její potravy by mělo být seno, které musí mít k dispozici po celý den. Stejně jako u králíků pomáhá brousit zuby, které pravidelně dorůstají, a podporuje zdraví a průchodnost střev. Seno by mělo být bezprašné, zelené, voňavé. Doplňkově můžete podávat speciální granule pro činčily, které obsahují vyvážený poměr všech složek. Směskám se zrním, ořechy a ovocem se vyhýbejte, jelikož mají vysokou kalorickou hodnotu a činčily tak lehko tloustnou. Navíc se může stát, že si vybírají jen to, co chtějí a jejich strava pak bude nevyvážená, což může vést ke zdravotním problémům. Samozřejmostí je i čerstvá voda, kterou je ideální podávat v napáječce.

Vhodné podmínky k chovu 

Jelikož činčila pochází z pouštního klimatu, nevyhovuje jí vlhké prostředí. Dobře prospívá v suchu – například v bytě. Jelikož je velmi aktivní a potřebuje šplhat, je důležité zařídit jí k tomu optimální podmínky. Ideální je dostatečně velká klec (např. jako skříň) s různými dřevěnými poličkami a větvemi z ovocných stromů, po kterých bude moct skákat, šplhat a naplní si i svoji přirozenou potřebu hlodat. Neměl by chybět domeček z přírodního materiálu, ve kterém se ráda schovává a odpočívá. Podestýlka by měla být bezprašná – například hobliny, kukuřičná podestýlka nebo nehrudkující kočkolit. Činčila je velmi čistotné zvířátko, které pro svou pravidelnou hygienu potřebuje písek, ve kterém se koupe, proto je nutné jí tuto možnost dopřát. 

Inčila

Zajímavosti na konec

  • Činčila je ve volné přírodě chráněná – byla prakticky vyhubena pro svoji hustou srst, ze které se vyráběly kožichy.
  • Pokud hledáte zvířátko, které nesmrdí, činčila je skvělou volbou! Její kůže prakticky neprodukuje maz, takže nezapáchá. Navíc v porovnání s ostatními hlodavci velmi málo močí, takže méně zapáchá.
  • Při pořízení činčily myslete na její dlouhověkost – při správné péči se dožijí i 12 let.
  • Pokud trpíte alergií na roztoče a nechcete kvůli tomu zvíře, jelikož se v jejich srsti drží, pořiďte si činčilu! Mají tak hustou srst, že se v ní žádný roztoč neudrží.

Další články, které by vás mohly zajímat: