Jak krmit sklípkana

Zvíře vhodné pro začátečníka nemusí být jen křeček. Co třeba takový sklípkan? Toto stvoření zabare málo prostoru a většinou jsou s ním minimální starosti. Největší chyby se však stávají u krmení. Pokud se pro pořízení sklípkana rozhodnete, neváhejte si přečíst, jak ho správně krmit.


Jak krmit sklípkana

Jak sklípkan loví

Sklípkani jsou masožraví pavoukovci, kteří chytnou a sní každé zvíře, které si dokáží podmanit. Tito predátoři se nezaměřují na jeden druh stravy. Ve volné přírodě se nejčastěji živí bezobratlými (hmyz, jiní pavoukovci), ale pokud se naskytne příležitost, uloví i menší obratlovce jako jsou ještěrky či malí hlodavci.

Pro sklípkana je život ve volné přírodě nebezpečný — často se stává potravou větších zvířat. Proto se snaží skrývat v norách či pod větvemi. Velmi zřídka se stane, že by se sám vydal na lov kořisti, většinou je tedy ukrytý a číhá na kořist, která se vyskytne v takové vzdálenosti, na kterou je schopen zaútočit. 

sklípkan potrava

Většina sklípkanů vytváří provazce pavučin, které se rozpínají od místa jejich úkrytu. Jakmile vhodná kořist přejde přes pavučinu, pavučina vydá sklípkanovi signál, díky kterému ví, že kořist je blízko. Pokud je hladový, okamžitě z úkrytu vystřelí, aby kořist překvapil. Nešťastného tvora nabodne na ostré zuby a stáhne ji zpět do svého úkrytu, kde jí konzumuje od několika hodin po celý den — záleží na velikosti zvířete.

Pokud chcete vybrat správnou potravu, je třeba vzít na vědomí, že sklípkan není schopen přijímat pevnou stravu, proto využívá mimotělní trávení. Vstříknou do kořisti trávicí enzymy a poté z nich vysají veškeré nutričně bohaté tekutiny. Z kořisti pak zbyde vysušená vnější schránka. Pokud chováte sklípkana doma, nezapomeňte se této schránky zbavit, předejdete tak nežádoucímu množení bakterií v teráriu.

Čím krmit sklípkana chovaného v teráriu

sklípkan

Mějte na paměti, že i když sklípkan vypadá hrozivě, může být ohrožen zvířaty, která jsou jeho kořist. Často se kořist totiž brání a může mu tak ublížit. Vybírejte proto takové živočichy, které představují nebezpečí. Ideální potravou pro sklípkany jsou cvrčci, švábi, kobylky, mouční červy, larvy potemníka, mouchy nebo myší či potkaní holátka. 

Pokud si pořídíte malého sklípkana, je třeba ho často krmit (i několikrát týdně), aby rychle vyrostl - pozor však na zkrmování živého hmyzu, mohl by mu ublížit. Ideální jsou proto usmrcené larvy červů, much apod. Jakmile sklípkan povyroste, je možné podávat mu rozmanitější živou potravu. Důležité však je nepodávat mu potravu před svlekem - jednak ji nebude chtít, jednak hrozí, že mu živá potrava ublíží.

sklípkani

Další články, které by vás mohly zajímat: