Jak chovat králíka?

Zakrslý králík je při správné péči, výchově a ochočení milý, čistotný a přítulný domácí mazlíček. Jeho chov je náročnější, než u ostatních drobných domácích mazlíčků. Vynaloženou pozornost a úsilí vám však bohatě vrátí ve formě lásky a náklonnosti, kterou králíčci umí dávat velmi dobře najevo. Jak správně chovat králíka?


Jak chovat králíka?

Než si pořídíme králíka

Při rozhodování, jestli si pořídit králíka je důležité vědět, že se při správné péči může dožít i přes 10 let. Pořízení králíčka nepodceňte – vybírejte podle plemene u zkušeného a registrovaného chovatele. Vyhněte se nákupu králíka ze zverimexu – s největší pravděpodobností si pořídíte křížence, u kterého nebudete znát přesný věk, zdravotní stav, povahu atd., což se může negativně projevit např. v podobě lability nebo nemocí, které jsou u králíků ze zverimexů časté. Zvažte také vaše časové možnosti. Králík potřebuje každodenní pravidelnou péči a pozornost, která zabere minimálně 3 hodiny. Každý den je potřeba vyměnit vodu, vyčistit záchod, doplnit seno, věnovat se mu a nechat ho volně běhat po bytě. 

Rabbir

Čistotný, milý a přítulný společník?

Povahově je králík při správném ochočení milý a přítulný společník, mazlí se, přijde na zavolání. Pokud však bude zavřený v kleci a nebudete se mu od malička dostatečně věnovat, nezvykne si na lidskou společnost a nenechá se pohladit, je plachý a může být dokonce agresivní. Co se týče čistotnosti, jsou králíci velmi učenliví. Sami mají tendenci chodit na jedno místo, není proto problém naučit je vykonávat potřebu pouze do záchůdku. Může se však stát, že narazíte na králíka „čuňátko“, který vykonává potřebu všude po kleci. Navíc je běžné, že se u králíka v pubertě změní povahové vlastnosti, takže mohou být přechodně nepříjemní, projevovat sexuální choutky a značkovat, proto se doporučuje kastrace, která je zklidní.

Králík je také velmi zvídavý a aktivní tvor. Přes den většinou spí, nejvíce se projevuje na večer a v noci, myslete proto i na tuto skutečnost a klec neumisťujte do ložnice, kde by vás mohl rušit při spánku. Zvědavost a zvídavost je další vlastnost, která je králíkům vlastní. Rádi objevují nová místa v bytě, hrají si a prozkoumávají vše, co se dá. K tomu patří i „ochutnávání“ - je proto důležité odstranit z dosahu vše, co by mohli okusit. Běžně to bývají kabely, pokojové květiny, skříň a podobně.

Jak chovat králíka

Při pořizování králíka myslete na to, že je to tvor, který potřebuje hodně prostoru. Minimální velikost klece by měla být 100x50x50 cm s tím, že by měl denně běhat mimo svou ubikaci minimálně 3 hodiny. Ideální je králíka chovat bez podestýlky (která většinou dráždí oči) a dno buď nechat holé, nebo na něj umístit koberec. Klec umístěte do klidné části bytu, kde bude mít králík soukromí a nebude rušen, jelikož je citlivý na hluk. Neměla by stát blízko topení ani v průvanu.

Beranek

Nezbytné vybavení pro správný chov králíka dále zahrnuje:

  • Záchod – pořídit můžete vodní nebo rohový či obdélníkový s podestýlkou. Ideální jsou dřevěné pelety, které po použití můžete zkompostovat.
  • Seník/koule na seno, která umožní králíkovi nepřetržitý přístup k senu.
  • Miska na vodu, napáječka nebo kombinace obojího. Králíkům se většinou lépe pije z misky, avšak vodu si rychle znečistí (např. senem, granulemi), proto je dobré kromě misky umístit do klece i napáječku, kde voda vydrží déle čistá.
  • Miska na krmení – ideálně těžší, například keramická, kterou si králík nepřevrhne.

Správné krmení

Základ vyváženého jídelníčku králíka je celodenní přístup k senu a voda. Seno je obzvláště důležité, jelikož králíkům nepřetržitě rostou zuby, které si musí obrušovat žvýkáním stébel, jinak jim přerostou a způsobí nemalé problémy. V sezoně je na obrušování zubů dobré pravidelné podávání větviček z ovocných stromů, které králíci rádi hlodají. Do králičího jídelníčku můžete také několikrát do týdne zařadit hrstku bezobilných granulí. Je vhodné podávat jim i čerstvou stravu – bylinky a jiné rostliny (kopr, bazalka, pampeliška, jitrocel, jetel apod.), zeleninu a čas od času jako pamlsek kousek ovoce. Dejte však pozor na množství a králíčka na čerstvou stravu zvykejte postupně.

Tipy na závěr

Kralik

  • Pokud se králík zašpiní, nekoupejte ho, působí mu to obrovský stres. Nečistoty stačí omýt vlhkým hadříkem.
  • Pokud vidíte, že váš králík požírá své bobky, neděste se. Toto chování je normální, králík vylučuje část nestrávené potravy ve formě měkkých bobků, které požírá kvůli vláknině a bílkovinám.
  • Králíka nikdy nechovejte společně s morčetem, i když to kdysi bylo zvykem. Je to jiný druh, takže si nerozumí a často dochází k šikaně.

Další články, které by vás mohly zajímat: