Axolotl mexický - vodní dráček

Axolotl je velmi zvláštní obojživelné zvířátko. Říká se mu vodní dráček, jelikož svým vzhledem draka připomíná. Je schopen obnovovat ztracené části těla a může se dožít až 20 let. V Mexiku byl dříve servírován jako velmi luxusní pochoutka, dnes je ve volné přírodě naštěstí chráněný. Jak takové zvířátko chovat v domácích podmínkách?


Axolotl mexický - vodní dráček

Jak chovat axolotla

Axolotl by měl bých chován v akváriu o minimální velikosti 50 litrů na jednoho jedince. Na dno akvária je vhodné nasypat jemný štěrk či písek a hustě ho osázet tuholistými rostlinkami. S rostlinami nešetřete, jelikož axolotl se rád schovává a akvarijní zeleň k tomu přímo vybízí. K úkrytům mu také můžete poskytnout třeba kořeny, velké kameny, květináč, či větve.

Důležitá je i teplota vody, která by se měla pohybovat mezi 14-20 stupni. Při nižších teplotách tito tvorečkové přestávají přijímat potravu a uchylují se k spánku. Vyšší teploty zase zvyšují riziko nemocí. Co se týče vody, nezapomeňte na kvalitní filtr. Axolotlové totiž vodu velmi znečišťují, takže by se brzo mohlo akvárium podobat bažině.

Axolotll

Správné krmení

Axolotl je masožravec, potřebuje proto pravidelný přísun masité potravy. Množství a velikost krmení závisí hlavně na velikosti jedince. Pokud má zvířátko do 10 cm velikosti, dáváme mu hlavně patentky, červy nebo žábronožku solnou. Větším axolotlům můžeme dopřát žížaly, myší holátka, rybí filé, speciální granule, šváby či menší ryby. Lov živých rybek může je pro axolotla velkou zábavou, proto jim často chovatelé dopřávají druhy ryb, které se rychle množí (paví očka). 

Aby mu nebylo smutno

Aby axolotl dobře prospíval, je důležité, aby žil s jedinci svého druhu. Je to totiž velmi společenský tvor, avšak jen ke svému druhu. Rozhodně se nedoporučuje chovat ho s rybami, malé totiž sežerou a ty velké mohou napadat zas je. Další problém soužití s jiným druhem (například šnekem) je vysoké riziko přenosu infekcí, na které je axolotl velmi citlivý.

Axolot

Odchov mláďat

Tito obojživelníci vynikají schopností se rozmnožovat už v larválním stádiu. Pohlavní dospělost u nich dosahuje mezi 18-24 měsíci života. U samečků se dá pohlavní dospělost rozpoznat podle vystouplé kloaky, krupičkou na některých místech a černých konečků prstů. U samic dochází k pohlavní dospělosti o něco později.
Období rozmnožování lze poznat podle toho, že sameček třepe ocasem, aby nalákal samičku na vypouštějící sperma, které samice nasává do kloaky. Vajíčka klade samice na listy rostlin, do kamenů, na kořeny. Kladení může trvat i 48 hodin a je pro ní velmi vyčerpávající.  Po nakladení vajíček je důležité rodiče od vajíček oddělit, jinak by je mohli sníst. Mláďata se podle teploty vylíhnou za 10 až 30 dnů. Larva je po vylíhnuté dlouhá asi 12 mm a je beznohá („pulec“). Během růstu se nejprve vytvoří přední, potom i zadní nohy.

Další články, které by vás mohly zajímat: