Agama: mazlíček i pro začínající chovatele

Latinsky Pogona vitticeps, českým jménem agama australská, nejznámější je však pod jménem agama vousatá. Řeč je o ještěrovi, kterého čím dál častěji najdeme v rodinách jako domácího mazlíčka. Není se čemu divit, je to velmi chytrý a nenáročný tvor, který vám nejen svým vzhledem bude dělat radost. Pokud přemýšlíte nad novým domácím mazlíčkem a chcete se vyhnout chlupům, případně peří, je agama to pravé zvíře po vás.


Agama: mazlíček i pro začínající chovatele

Nenáročný ještěr z Austrálie

Tento plaz z čeledi agamovití pochází z Austrálie, kde je chráněným druhem. Najdeme je spíše na pouštích, polopouštích a savanách. V oblibě mají vyvýšená místa, větve stromů, kořeny či kameny. V dospělosti dorůstá až 60 cm, včetně ocásku a má velmi klidnou povahu. Průměrně se dožívá 10–⁠15 let. Svléká kůži stejně jako hadi, ale na rozdíl od nich ne vcelku, ale po jednotlivých částech těla (hlava, ocas, tělo, končetiny) a v různém časovém odstupu.  Živí se převážně hmyzem, ale nepohrdne i rostlinnou stravou. Nejčastěji potkáme světle hnědou a hnědočervenou variantu barvy tohoto zvířete, ale vyskytuje se v různorodém zbarvení.

Agam

Jak vybavit terarium: důležité je osvětlení a teplota

Nejvhodnější ubytování pro takového tvora je terárium. Pro jednu agamu, aby se ji u vás příjemně žilo, pořiďte terárium o minimální velikosti 100x50x50 cm, pro dvě alespoň 120x60x60 cm. Pro pokrytí dna existuje několik variant substrátu, například lignocel, štěpky, písek či rašelina. Terárium by mělo co nejvíce napodobit přirozené podmínky života, určitě přidejte větve, kameny a kořeny.


Nejdůležitější je osvětlení. Pokud budete agamu chovat v teráriu, mláďatům postačí i plastový box, je třeba dokoupit výhřevnou, denní a UVB žárovku či zářivku. Denní teplota by měla být 26–31 °C, přes noc kolem 21 °C. UVB záření je pro tohoto plaza nepostradatelné, díky němu dokáže zpracovat vitamíny přijaté z potravy, bez kterých by mohl trpět na řídnutí kostí z důvodu nedostatku vápníku. Tuto zářivku je nutné často vyměňovat, UVB záření vydává pouze po dobu několika měsíců.

Agamě chutná hmyz, ale i rostlinná strava

Agama je převážně hmyzožravec, počítejte s tím, že je třeba ji krmit živými cvrčky, sarančaty, červy či šváby, o nepohyblivou stravu nebude mít zájem. Určitě však není třeba vaše lovení na louce, živý hmyz koupíte skoro v každém zverimexu. Neprohloupíte ani nákupem vitamínů, např. Roboran pro plazy. Můžete v něm obalit hmyz, a tak poskytnete vaší agamě dostatek vitamínů.

Cvrcek

Kromě hmyzu agama nepohrdne ani rostlinnou stravou, mají rády listovou zeleninu, v létě pampelišky, jetel, jitrocel, některé milují mrkvovou nať. Pokud budete podávat mrkev, může se stát, že v ní obsažený karoten vám agamu zbarví ještě výrazněji. U ovoce pozor na velký obsah cukru. Mláďata je třeba krmit více a častěji, než dospělce, potřebují hodně živin na růst. Dospělí jedinci už nepotřebují denní stravu, krmí se zhruba 3x týdně, nepohrdnou však ani myším holátkem.

Příprava na zimu

Jestliže plánujete odchov, tak se vyplatí zjistit si více informací o zimování agam. V období hibernace dochází k produkci a uvolňování hormonů, začíná nový reprodukční cyklus a nabuzení organismu k rozmnožování. Příprava na řádné zimování trvá i celý měsíc a zimují se pouze dospělí a zdraví jedinci. Musíte zajistit, že se zvířátko kompletně vyprázdní. V opačném případě by výkaly v těle mohly začít zahnívat a způsobit vážné zdravotní komplikace.


V rámci přípravy postupně zkracujete dobu denního svícení, třeba i po půl hodině, později snížíte teplotu. Agama začne být línější a mnohem klidnější. Můžete zazimovat při pokojové teplotě, nebo i při výrazně nižších teplotách. V přírodě běžné denní teploty v zimě dosahují 17–24 °C, noční teploty rozmezí 4–10 °C. Zazimované agamy je možné umístit do chladnější místnosti s denní teplotou do 16 °C v noci 6–12 °C, nebo udržovanou konstantní teplotou 10–15 °C.


Agamu jednou za čas zkontrolujte, pokud by docházelo k výrazným úbytkům váhy, pozvolně zimování ukončete. Rostlinnou potravu můžete stále podávat, vyhněte se však živočišné stravě, plaz bude většinu času pospávat a odpočívat.  V tomto stavu necháte ještěra 6–8 týdnů a poté následuje pozvolné probouzení, tzv. odzimování, opačný proces jako na začátku. Jakmile začne být zvíře aktivní, můžete podávat živou stravu.

Vousata Agama

Po zimě přichází jaro

K páření většinou dochází po období zimování, postřehnete významné námluvy, kdy samec se zčernalým hrdlem kývá hlavou na samici. Agama je vejcorodá, v době gravidity je vhodné obohatit jídelníček například o myší holátka nebo velké šváby. Vajec bývá deset až dvacet šest a snáší je 25–45 dní po zabřeznutí do vyhrabané chodbičky. Vajíčka můžete ponechat v teráriu, nebo je opatrně vyhrabat a přenést do inkubátoru, kde se při teplotě kolem 30 °C po 68–98 dnech líhnou první mláďata.  

Co s agamou během dovolené?

Odjíždíte na dovolenou a nemá vám kdo pohlídat vousatého dráčka? Nezoufejte, nemusíte rušit rezervaci. Dospělá agama vydrží i celý týden bez lidské asistence. Před odjezdem nešetřete s krmením a pořiďte si automatické spínací hodiny, který vás zároveň bude chránit i před zloději. Můžete terárium porosit, poskytnout agamě stabilní větší misku s vodou a dodat ji zásoby rostlinné stravy, které můžete vložit do vody, zajistíte její delší čerstvost.  


U mláďat s tak dlouhou dobou bohužel nepočítejte. Čerstvě narozená bez denního krmení nechat nemůžete. S odrostlejšími jedinci můžete vyjet na prodloužený víkend. Pokud se však bude jednat o dovolenou delší než 3 dny, u dospělců týden, je třeba již zajistit někoho, kdo k vám párkrát do týdne přijde ještěry nakrmit a porosit. Řešením může být i plastová krabice a předání agam na hlídání. 

Agama

Návštěva veterináře

Pokud agamě poskytnete vhodné podmínky, není zde velká pravděpodobnost, že budete potřebovat vyjet na takovou návštěvu. Absolutní většina (až 90 %) jejích zdravotních problému vychází z nevhodných podmínek, špatná teplota, vlhkost, příliš stresu, překrmování, nedostatku zimního období odpočinku, nevyhovujícím složením terária apod. První varovný signál je změna chování, například větší agresivita, menší chuť k jídlu či větší potřeba ukrývání. Sledujte i konzistenci výkalů, můžete tak brzy přijít na průjem nebo naopak zácpu.
 

Nový člen rodiny

S chovem agam si poradíte i bez předchozích zkušeností s teraristikou. Jen je třeba zvážit vyšší počáteční náklady, bez kterých se zaručeně neobejdete. Také popřemýšlejte nad nutností krmit živou stravou, ať jsou to skákající cvrčci nebo lysá myšata. Pokud to však pro vás není problém, tak je vousatý dráček právě pro vás. Jedná se o denního tvora, všechnu zábavu si tak užijete přes den, v noci vás nebude budit přehnanou aktivitou. Bývají velice kontaktní, bez problémů si zvyknou na manipulaci a lidskou náklonnost. Některé si i rády přijdou pro pohlazení, ovšem pouze když na to mají náklonnost.

Myslíte si, že agama by nebyla pro vás? Zde si můžete přečíst o dalších domácích mazlíčkách: