8 tipů jak předcházet rakovině u psů

Rakovina u psů je nemocí, která má mnoho příčin, z nichž některé jsou známé. Zatímco nemůžete změnit predispozici velkých plemen k osteosarkomu (nádorovému onemocnění kostí), ostatní faktory, které k riziku rozvoje rakoviny u psů vedou, můžete zásadně ovlivnit. Jaké to jsou?


8 tipů jak předcházet rakovině u psů

1) Používejte bezpečnou kosmetiku 

Koupete vašeho psa často? Dávejte pozor na výběr kosmetiky. Některé psí šampony obsahují nebezpečné karcinogeny jako těžké kovy, diethamin nebo bisfenol. Vybírejte proto takovou kosmetiku, která je netoxická, přírodní a šetrná ke kůži vašeho mazlíčka. Za zkoušku stojí kosmetika Furnatura, která je založena čistě na přírodní bázi.

2) Nenechte vašeho mazlíčka tloustnout

Přílišné překrmování vede k obezitě, která zapřičiňuje hormonální a enzymatické změny v organismu. Ty mají za následek zvyšování zánětlivých reakcí v těle. Chronický zánět, ke kterému obezita vede, je velmi nebezpečný a je označován za jednu z nejčastějších příčin rakoviny. Kontrolujte proto množství přijaté potravy a mazlíčka zbytečně nepřekrmujte. 

King Charles

3) Minimalizujte sluneční záření

Nadměrné vystavování slunečním paprskům je známou příčinou rakoviny kůže jak u lidí, tak u psů. Ohrožení jsou především málo osrstění psi, naháči a psi s bílou srstí. Riziku jsou vystaveni ale i psi s dlouhou srstí, kteří se rádi sluní. Náchylná jsou především místa, která se snadno spálí – břicho, čenich a oblast kolem očí. Proto pokud se váš pejsek rád sluní, zvažte opalovací krémy pro psy.

4) Nekastrujte příliš brzo

Pokud uvažujete o kastraci vašeho mazlíčka, počkejte až dospěje a růstové destičky kostí se uzavřou. Pokud vykastrujete psa nebo fenku před 18. měsícem věku, zvyšujete tím riziko rakoviny kostí až dvojnásobně. 

5) Výživa je základ

Zdravá a vyvážená strava je základ pro zdravé fungování organismu. Ten je pak schopný vypořádávat se s karcinogeny. Pokud mu navíc dáte ty správné nástroje, dokáže zabít vznikající rakovinné buňky. Kromě dostatku kvalitních bílkovin, vlákniny a zdravých tuků pro prevenci rakoviny zařaďte do jídelníčku psa antioxidanty, které pomáhají odbourávat nebezpečné toxiny

Barf
Jsou to například potraviny s obsahem chlorofylu (zelená zelenina, chlorella, spirulina), které blokují absorpci nebezpečných toxinů do krevního řečiště. Dalším skvělým bojovníkem proti rakovině je vitamin D3. Kromě toho pozitivně ovlivňuje náladu podporuje imunitu. Najdete ho například ve vajíčkách, sardinkách, lososovi nebo krevetách.

6) Pozor na toxiny

Některé toxiny jsou nevyhnutelné (např. smog z aut), ale ostatní dokážete kontrolovat. Jedním z nejsilnějších karcinogenních toxinů jsou pesticidy a herbicidy, proto pokud je používáte, nikdy v blízkosti psa

Druhý v pořadí je cigaretový kouř. Kromě toho, že ho pes vdechuje, se mu usazuje na srsti. Jakmile si pes čistí srst lízáním, dostane do sebe další dávku. V ohrožení jsou především psi s krátkým čumákem (mops, grifonek nebo buldok), u kterých cigaretový kouř několikanásobně zvyšuje riziko nazálního karcinomu. 

Další nebezpečné toxiny, které se v domácnostech nachází, jsou těkavé organické sloučeniny, které se nachází především v osvěžovačích vzduchu, čističích podlah a koberců a barvách.

7) Dostatkem pohybu proti rakovině

Procházka

Stejně jako lidé se většina psů nehýbe dostatečně. Rakovina je jedním z možných důsledků „sedavého“ způsobu života. Samozřejmě hraje roli i genetická predispozice, což je důvod, proč někteří gaučoví psi rakovinu nedostanou a jiní sportující psi ano. Mnoho studií však dokázalo, že pohyb má významné benefity v prevenci rakoviny. Ideální je proto zařadit do psího denního režimu lehký pohyb jako je plavání nebo procházky.

8) Pravidelně svého pejska prohlížejte

Nejdůležitější v prevenci rakoviny je její včasné podchycení. Čím dříve ji rozpoznáte, tím vyšší je naděje na vyléčení a zdravý, spokojený život. Stejně jako žena by si měla pravidelně kontrolovat prsa a předcházet tak rakovině, každý páníček by měl vědět o změnách, které se na těle psa projeví

Všímejte si také změnách ve stravování a vyprazdňování. Jedny z nejběžnějších symptomů rakoviny jsou časté zvracení, těžké dýchání a letargie. Tyto příznaky se však vyvíjejí tak pomalu, že je nemusíte vůbec postřehnout do doby, než se velmi nápadně zhorší. 

Čím je pes starší, tím je riziko rakoviny vyšší, proto choďte se psem na pravidelné prohlídky k veterináři častěji. Veterinář zkontroluje a prohmatá tělo, takže případný nádor dokáže odhalit už v zárodku.

Další články, které by vás mohly zajímat: