Může pes kosti?

Může pes dostávat kosti? Ano i ne - na jednu stranu obsahují velké množství přírodních minerálů (vápník a fosfor), fungují jako přírodní zubní kartáček a posilují žvýkací svaly, na stranu druhou může konzumace kostí vést k zácpě, zažívacím problémům, ulomení zubu, poranění žaludku či střev a následnému úhynu.

Pokud chceme bezpečně zkrmovat kosti, záleží především na tom, jakou stravu pes celý život dostává. Dále bereme v potaz typ kosti a stáří zkrmovaného zvířete.


Může pes kosti?

Kosti NIKDY nepodáváme vařené

Vařením či jinou tepelnou úpravou kosti změní strukturu, ztvrdnou a kousáním se lámou a štěpí. Tepelně upravené kosti jsou také odolnější vůči působení žaludečních kyselin a jsou tak hůře stravitelné - v lepším případě způsobí pouze zácpu. V horším případě mohou úlomky vařených kostí uvíznout v jícnu či průdušnici a způsobit tak udušení, nebo mohou poranit stěnu žaludku a střeva, což může způsobit úhyn zvířete. Po tepelné úpravě jsou velmi nebezpečné kosti drůbeže, králíka, zvěřiny.

Kosti Varene

Jehlový reflex

Pokud je pes celý život krmen granulemi nebo konzervami, přirozeně jeho trávení zleniví a potlačí se jehlový reflex = obranný mechanismus žaludku a střev, který pomáhá vypořádávat se s ostrými předměty. Při kontaktu střeva s ostrým předmětem dochází v místě ohrožení ke kontrakci a posunutí předmětu do bezpečnější pozice a dál do střeva. Díky tomuto efektu mohou ostré předměty projít střevem bez poranění. Pokud je ale pes krmen jednostranně, efekt může postupně vymizet. Psi, kteří jsou krmeni výhradně granulemi nebo konzervami mají také méně kyselé žaludeční šťávy, proto rozkládají kostní hmotu hůře a nárazová konzumace kostí jim tak může způsobit zažívací obtíže. (Jehlový efekt se může obnovit opatrným podáváním namletých či na menší kusy nasekaných měkkých kostí.)

VHODNÉ kosti

  • kuřecí krky, křídla, skelety
  • telecí nebo jehněčí kosti a žebra
  • kachní krky

Pod dozorem na okus:

  • stehenní hovězí a vepřové kosti, velké vepřové, skopové, telecí nebo hovězí kosti s klouby, krůtí krky, krůtí křídla a končetiny

Obecně je doporučováno zkrmovat kosti obalené větším množstvím masa, protože maso podporuje tvorbu trávicích šťáv a enzymů. Krmení samotnými kostmi způsobuje zácpu a může vést až k ucpání střev. K holým kostem tedy vždy přidejte kus tučnějšího masa, vnitřností. Do krmné dávky ke kostem s malým obsahem masa je také vhodné přidat kvalitní olej, sádlo nebo hovězí lůj.

Kosti zkrmujeme POUZE Z MLADÝCH ZVÍŘAT (např. kuřata). Čím starší zvíře je, tím více mohou být zmineralizované - tj. štěpivé a ostré.

NEVHODNÉ kosti

  • králičí - příliš ostré
  • zvěřina - ostré, možnost nákazy parazity
  • vepřové nožičky - zmineralizované kůstky
  • obratle (kuřecí obratle vhodné pouze pro velké psy)

Další články, které by vás mohly zajímat: