Dekorace a rostliny do akvária: jaké vybrat?

Pořídili jste si akvárium a přemýšlíte, jak ho proměnit v dominantu bytu? Krásné akvárium se neobejde bez rostlin a dekorací, které navíc poskytnou bezpečné útočiště všem rybkám, které v něm žijí. Ne všechny jsou však vhodné. Jaké se vyplatí pořídit?


Dekorace a rostliny do akvária: jaké vybrat?

Rostliny do akvária

Při zařizování akvária je jednou z hlavních otázek, jestli pořídit rostliny živé nebo umělé. Plastové rostliny jsou sice nenáročné na údržbu, nikdy s nimi však nedosáhnete takového efektu, jako s těmi živými. Navíc živé rostliny pomáhají rybám v tom, že v akváriu udržují biologickou rovnováhu. Možná si říkáte, že údržba živých rostlin je náročná a je těžké se o ně starat. Stačí si však vybrat správný druh rostlin a vůbec se nemusíte bát, že péči o ně nezvládnete.

Pro začínajícího akvaristu určitě není dobré pořizovat si náročné rostliny jako jsou mechy nebo plovoucí rostliny, které jsou náročné na pěstování a údržbu. Ze začátku určitě sáhněte po rostlinách, které dokáží dobře růst ve vodě, která nám teče z kohoutku a nepotřebují tak vodu jakkoli upravovat. Takové rostliny stačí občas zastřihnout a přidat hnojivo do vody, které je pro rybičky bezpečné. Je také lepší vyvarovat se druhům s měkkými listy, protože často uhnívají a tím znečišťují vodu. Jakmile poprvé osázíte akvárium, může se stát, že se nějakému druhu rostlin v prostředí nebude líbit. V tom případě stačí rostlinu vyjmout a vyměnit za jiný druh.

Aquarium 626548 1280

Umělé dekorace

V nabídce zverimexů najdete nespočet různých dekorací do akvária (tunely, vraky lodí, kameny apod.), které slouží nejen k dekoraci, ale především jako útočiště ryb, které se v nich schovávají. Pomáhají také rozdělit akvárium na různé „oblasti”, které rybám vymezují teritoria.

Přírodniny

Mezi akvaristy jsou velmi oblíbené dekorace z přírodnin. Před jejich umístění do akvária je však nutné je vyvařit, čímž je zbavíte bakterií, které by mohly ohrozit ryby v akváriu. Také je nutné dobře zvážit, jaké dekorace z přírody do akvária vložíte. Zatímco vyvařené kamínky z přírody ryby neohrozí, větší množství mušlí by jim mohlo uškodit, jelikož ze sebe uvolňují velké množství vápníku. 

Sea Shells 1886613 1280

Základem je dno

Aby se rybičkám a rostlinám v akváriu dařilo, je důležité zvolit správné pokrytí dna. Dno slouží nejen jako substrát pro rostliny, ale také jako shromaždiště odpadních látek (potrava, výkaly ryb), je proto třeba ho dobře vybudovat. Nejvhodnější je štěrkový písek (je důležité ho proprat nebo vyvařit), který nasypejte ideálně tak, aby se dno postupně zvyšovalo směrem k zadní stěně akvária. Poté můžete dno osázet rostlinami a umístit na něj další dekorace.

Další články, které by vás mohly zajímat: