Jak se starat o morče

Morče je jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků a není snad dítko, které by ho nechtělo. Není se čemu divit –⁠ je to zvídavé, kamarádské a hravé stvoření, které je díky relativní nenáročností ideální jako první zvíře pro začínající chovatele. Péče o něj se však nesmí podcenit. Jak se o morče starat?


Jak se starat o morče

Správné bydlení

Aby u vás morče dobře prospívalo, je důležité připravit mu správné podmínky k životu. To je základ proto, abyste doma měli spokojené zvířátko, které se vám odmění nejen mazlivostí a přítulností. Jakou ubikaci a vybavení potřebuje?

  • Klec by měla být dostatečně vzdušná a prostorná. Měla by měřit alespoň 100x50 cm – čím větší je, tím lépe pro morče. Bezpodmíněčně musí mít pevné dno (např. plastové). Drátěným dnům, které se používají u starších klecí, se vyhněte. Zvíře by se mohlo poranit.
  • Podestýlka by měla být bezprašná, aby morčeti nedráždila oči. Ideální jsou proto například hobliny, které jsou narozdíl od pilin větší a nepráší. Dále pak můžete například zvolit osikové štěpky. Nezapomeňte na pravidelnou výměnu podestýlky, kterou je třeba provádet minimálně 2x týdně.

péče o morče

  • Napáječka na vodu je lepší volba oproti misce, kde si vodu snadno znečistí. Morčata ráda pijí s krmivem v tlamičce, takže si ji snadno znečistí. Navíc mají tendenci použít ji jako záchod, což rozhodně není hygienické.
  • Jesličky na seno zaručí, že bude morče mít celodenní přístup k čistému senu.
  • Miska na potravu, vyrobená ideálně z keramiky nebo kamene. Taková je totiž dostatečně těžká, takže si ji morče nepřevrhne.

Dostatek vitaminu C je zásadní

Aby morče dobře prospívalo, je extrémně důležité zajistit mu přísun vitaminu C každý den, jinak mu hrozí zdravotní problémy jako je vypadávání zubů, průjmy a nechutenství. Ideálním zdrojem je čerstvá tráva (nezapařená), bylinky a zelenina. Kromě vitaminu C je důležité, aby morče mělo neustálý přístup k potravě, protože jeho střeva musí být neustále v pohybu. Ideální je nechat mu k dispozici po celý den seno, které obsahuje navíc i dostatek vlákniny, která je pro morčata rovněž velmi důležitá. Můžete čas od času přidat kvalitní bezobilné granule, které mají na prvním místě seno/trávu. 1 až 2 x týdně můžete přidat jako pamlsek ovoce. 

morče vitamín C

Tipy pro spokojený život morčete

Kromě dostatečně velké ubikace a správného krmení je třeba dodržovat několik zásad, díky kterým bude vaše morčátko (a tím pádem i vy) spokojené.

  • Dopřejte mu společnost. Morčátka jsou narozdíl od křečků společenští tvorové, proto by se měli chovat ideálně v páru. Ideální kombinace jsou  samičky nebo vykastrovaný samec a samička.
  • Pohyb je důležitý. U morčátek to platí dvojnásob, protože jsou to velmi živá zvířátka, která potřebují zkoumat. Pokud můžete, nechte ho co nejčastěji proběhnout mimo klec. Před vypuštěním morčete ven nezapomeňte zkontrolovat prostředí a zabezpečit především kabely a jedovaté rostliny, které jsou velkým rizikem.
  • Věnujte se mu. Aby morče bylo šťastné, potřebuje vaši pozornost každý den. Hlaďte ho, hezky na něj mluvte a sem tam mu nabídněte pamlsek. Dokonce se dokáže naučit lehké povely, tak směle do toho.

jak pečovat o morče

  • Pozor na drápky. Morčatům snadno přerůstají. Pokud přerostou, překáží zvířeti v pohybu, mohou se zatrhnout a zlomit. Proto drápky pravidelně kontrolujte a jakmile začnou přerůstat, zkraťte je pomocí kleštiček.
  • Čištěním klece péče o morče nekončí. Zvlášť u dlouhosrstých morčat vyžaduje srst pravidelné vyčesávání. Koupání morčat se nedoporučuje, pokud se ušpiní, můžete ho otřít vlhkým hadříkem.

Další články, které by vás mohly zajímat: