Strašák jménem panleukopenie

Slyšeli jste někdy o panleukopenii? Jiným názvem se toto virové onemocnění nazývá kočičí mor, dokáže totiž velmi rychle vyhubit celé populace koček.


Strašák jménem panleukopenie

O panleukopenii

Parvoviróza koček, panleukopenie či kočičí mor - to všechno jsou názvy pro akutní a extrémně infekční onemocnění, které často končí smrtí celých populací kočkovitých šelem. Původce této nemoci je parvovirus – virus panleukopenie, který je vysoce odolný jak proti desinfekčním prostředkům, tak proti vysokým a nízkým teplotám, proto dokáže v prostředí přežít roky. Díky tomu je pro kočky velkou hrozbou. Nejvíce ohrožující je rychlý průběh této nemoci. Zvíře najednou začne trpět silnými průjmy a zvracením, které vedou k dehydrataci a následnému úhynu. 

Přenos nákazy

Zákeřný virus se přenáší všemi tělními tekutinami (sliny, moč a další sektety), které jsou u nemocného zvířete silně infekční. Nejčastějším zdrojem nákazy je však trus. Kromě přímé nákazy vdechnutím či pozřením viru se zvíře může nakazit i nepřímo - virus si domů můžete přinést například na podrážkách bot. Nejvíce ohrožené jsou kočky žijící venku, zvláště pak koťata od šestého do šestnáctého týdne věku, u kterých mortalita dosahuje až 90%.

Kotě

Průběh nemoci

Jakmile se parvovirus dostane do organismu, začne se množit - nejčastěji na mandlích. K proniknutí do krve dochází většinou 3. den po infekci, kdy je vir dostatečně pomnožen. Následně se začne šířit tělem a napadat orgány.

Inkubační doba bývá u akutní formy kočičího moru 2 až 10 dní. Kočka je apatická, slabá, nemá chuť k jídlu, zvrací. Může se objevit horečka. Po uplynutí inkubační doby je průběh nemoci velmi rychlý. Přichází prudké a úporné průjmy, které jsou vodnaté až kašovité, často s příměsí krve. Charakteristický je také silný zápach stolice. V této fázi přichází poměrně rychlá dehydratace organismu. Imunitní systém je doslova ochromen - virus se množí v kostní dřeni, krvetvorba je narušena, takže tělu začnou scházet jak červené, tak bílé krvinky, takže se tělo nedokáže bránit žadné další infekci. 

Vyjímkou není ani extrémně rychlý a agresivní průběh nemoci, kdy je jediným příznakem úhyn zvířete.

Léčba?

Léčba je velmi obtížná a s nejistým výsledkem. V boji proti panleukopenii hraje čas zásadní roli. Často se jedná i o minuty. Jelikož je parvoviróza koček virové onemocnění, je léčba pouze symptomatická, antivirotikum proti této nemoci dosud není známé. Terapie musí být zahájena ihned, koriguje se jednak dehydratace, druhak se snaží předejít otravě krve. Kočka musí podstoupit hospitalizaci a pravidelné podávání infuzí, bez kterých je kočičí mor prakticky neléčitelný. Proti otravě jsou nitrožilně podávána širokospektrální antibiotika, která zabraňují sekundární bakteriální infekci. Nezbytné je také podávání léků proti zvracení a průjmu. Bohužel, i při včasném zahájení léčby je úmrtnost u malých koťat až 100 %, starší kočky mají naději na přežití cca 50 %.

Kocici Mor

Prevence

Jedinou prevencí a nejspolehlivější ochranou proti panleukopenii je očkování. Vakcinace proti kočičímu moru není ze zákona povinná, přesto je doporučováno kočku proti této nemoci s fatálními následky očkovat. Některé vakcíny lze aplikovat již od 6. týdne věku kotěte, zvíře může být očkováno jen pokud je naprosto zdravé, ideálně nestresované. 

Další články, které by vás mohly zajímat: