Naučte psa, aby měl rád veterináře

Pořizujete si štěně a bojíte se, aby v budoucnu nemělo strach z návštěvy veterináře? Přinášíme vám několik tipů na to, jak chlupáčovi ukázat, že návštěva veterináře nemusí být hororem.


Naučte psa, aby měl rád veterináře

Proč mají psi strach z veterinářů?

Strach z veterinárních ordinací je běžnou záležitostí, protože je psi mají spojené pouze s traumatickými zážitky. Jakmile se psem vejdete na veterinu, doslova ho pohltí směsice divných pachů a zvuků, které mohou nastartovat úzkost. Vystrašeného psa pak čeká prohlídka či očkování. Jelikož na tento typ manipulace cizími lidmi není zvyklý, cítí se zmatený a bojí se. To vše dohromady může způsobit pěkně traumatický zážitek, proto se není čemu divit, že většina psů má z návštěvy veterináře panickou hrůzu. Existují však psi, kteří s návštěvou veterinární ordinace nemají žádný problém, naopak se zdá, že se tam dokonce těší. Jak toho docílit?

Tip č. 1: Najděte správného veterináře

Při vybírání veterináře pro svého psa nespěchejte. Poptejte se na celkovou spokojenost s danou veterinární ordinací u známých či v čekárně. Dejte i na celkový pocit z návštěvy ordinace – je personál milý, vstřícný, zachází se zvířaty dobře? Pokud ne, nebojte se poohlédnout po jiné klinice.

Tip č. 2: Zvykejte psa na manipulaci

veterinar stene

Mnoho psů nezvládá manipulaci od cizích lidí. Během veterinární prohlídky se se psem navíc zachází úplně jinak, než je zvyklý, proto je tato kombinace pro psa velmi stresující. Zkuste proto veterinární prohlídku trénovat doma. Každý den věnujte chvíli prohlížení uší, zubů, dotýkání a držení tlapek, sahání na břicho apod. Jakmile si pes zvykne na toto zacházení, poproste členy rodiny, aby takto psa „vyšetřili“. Čím více bude pes na toto nezvyklé zacházení zvyklý, tím vyšší šance je, že ho veterinární prohlídka nerozhodí. 

Tip č. 3: Choďte k veterináři „jen tak“

Pokud budete chodit k veterináři jen když psa čeká očkování nebo má zdravotní problém, rychle si veterinu spojí s nepříjemnými zážitky. Už od štěněte proto psa učte, že vlastně o nic nejde. V rámci socializace si jděte jen tak na chvíli sednout do čekárny, případně koupit pamlsky či krmivo – nezapomeňte při tom psa průběžně odměňovat. Ideálně si také domluvte socializační návštěvu, při které se pes s veterinářem skamarádí. Krátká návštěva při které veterinář psa pohladí a dá mu pamlsek je úplně ideální.

Tip č.4: Buďte v klidu

Stene

Pokud se budete bát, že pes neponese návštěvu veterináře dobře, je velká šance, že budete nervózní. V drtivé většině případů se tyto emoce na psa přenesou, jelikož psi velmi dobře poznají, jak se cítíte. V této situaci je pak velmi pravděpodobné, že si pes spojí strach svého pána s návštěvou veterináře a problém je na světě. Abyste se tomuto vyhnuli, zůstaňte klidní. I když se to zdá těžké, snažte se neposilovat strach psa tím, že ho budete konejšit a utěšovat. Nejlépe uděláte, když se budete chovat jako kdyby se nic nedělo.

Další články, které by vás mohly zajímat: