Jak zabavit kočku

Přirozený instinkt kočce velí lovit a pronásledovat kořist, značkovat si teritorium, zkoumat a objevovat. Pokud se stane, že kočka nemá jak naplnit tuto přirozenou potřebu a nemá dostatek stimulů, začne se nudit, což se může negativně projevit na jejím zdraví a chování. Jak můžete kočku zabavit?


Jak zabavit kočku

Proč jsou hry a nové podněty pro kočku důležité

Venkovní kočka nemá o podnětné a zajímavé prostředí nouzi. Má možnost interakce s jinými kočkami, neustále objevuje nová místa, loví, šplhá, zkrátka je fyzicky i mentálně zaměstnaná, což vede k fyzické i duševní pohodě. Bytové kočky, které žijí „mezi čtyřmi stěnami“, mají jídlo vždy na dosah, schází jim dostatek stimulů, pohybu a interakce s majitelem často začnou trpět poruchami chování jako je agresivita, deprese, úzkost, případně onemocní. Proto je velmi důležité kočku zabavit a poskytnout jí dostatečné množství podnětů.

Prostředí plné stimulů

Pokud kočka nemá možnost pohybu venku, můžete venkovní prostředí nasimulovat. Kočka má ráda šplhání, prolézaní, protahování, rozhlížení se z výše umístěného místa a možnost schovat se. V obchodech pro zvířata naleznete různý nábytek pro kočky – tunely, škrabadla s plošinami, domečky, lávky a různé prolézačky, které kočce poskytnou dostatek příležitostí pro činnosti, které jsou jí přirozené.

Prolezacka

Kočky také milují objevování nových míst a objektů, proto pokud jim chcete tuto činnost dopřát, využijte vše co máte doma po ruce. Čas od času nechte na zemi papírové tašky (bez uší), papírové krabice, do kterých můžete vystřihnout otvory, ruličky od toaletního papíru, fantazii se zkrátka meze nekladou. 

Hračky

Kočky si rády hrají po celý život, až do stáří. Během hrání pomyslně loví – hračky často berou jako kořist a jakmile jí jednou „dostanou“, přestanou o ní jevit zájem. Proto je důležité mít hraček víc a střídat je, případně přidávat nové. Nemusíte nutně kupovat drahé hračky v obchodech, vystačíte si s laserovým ukazovátkem, ustřiženou látkou, ptačím pírkem či papírem zmačkaným do kuličky.

Hra na schovávanou

Klasické hračky už vaši kočku nebaví, nebo ji chcete zaměstnat jiným způsobem? Zahrajte si s ní na schovávanou! Schovávat ale nebudete sebe, nýbrž jídlo. Část denní porce granulí jí poschovávejte po bytě, případně umístěte do hraček na pamlsky. Naplníte tak její potřebu lovit.

Kočičí televize

Pokud můžete, uvolněte kočce místo na parapetech. Dopřejete jí tak možnost pozorovat okolí z vyvýšeného místa, což kočky milují. Pokud před okno pověsíte krmítko nebo lojové koule, bude mít kočka o zábavu postaráno. Jestli tuto možnost nemáte, zkuste kočce pustit video se záběry na ptáky, hlodavce či rybičky a uvidíte, jak se bude bavit!

Cat1

Společně strávený čas

Je důležitý pro spokojenost každé kočky. I když je hodně koček, které jsou spíše samotářky a kontakt nevyhledávají, pomazlení a podrbání ocení čas od času každá kočka. Společný kontakt je důležitý pro utužení vzájemného pouta a jedna z nejcennějších věcí, kterou můžete svému zvířeti dát.

Další články, které by vás mohly zajímat: