Jak krmit ptactvo v zimě

S příchodem zimy mnoho lidí myslí na přikrmování drobného ptactva, což je skvělý způsob, jak jim pomoci přečkat zimu. Pokud je zima dlouhá, dojdou přírodní zdroje potravy a ptáčci začnou strádat, což může vést i k úhynu. Proto je důležité myslet na to, jak ptactvu může člověk v zimě pomoci. Pozor však na správný výběr krmiva – co ptákům do krmítka naservírovat, abychom jim neublížili?


Jak krmit ptactvo v zimě

Kdy začít s dokrmováním

I když může být lákavé sypat ptákům krmivo do krmítka celoročně, rozhodně to nedělejte. Na jaře a v létě mají ptáci potravy dost a lehce by se mohlo stát, že ztloustnou. Navíc se mohou naučit, že není třeba shánět potravu a přestanou ji v přírodě hledat, což může vyústit v různé změny v chování – například v neschopnost najít si partnerku.

S přikrmováním můžete začít od listopadu, důležité je ale přikrmovat hlavně ve chvíli, kdy teploty klesnou pod bod mrazu, nebo sníh nedovolí ptákům dostat se k potravě. V takových dnech nemají ptáci moc šancí najít něco k snědku, což může být nebezpečné, neboť při mrazech jejich tělo spotřebovává více energie, kterou je třeba doplnit.

Ptactvo

Jaké krmítko zvolit

Na trhu lze najít velké množství stylových a designových krmítek. Bohužel, ne každé krmítko je pro ptáky vhodné. Často postrádá zastřešení, takže se pták při pojídání potravy nemá kam schovat – to má za následek, že se necítí bezpečně a také že do krmítka prší. 

Ideální krmítko by mělo být vyrobeno ze dřeva, protože například kov namrzá a klouže. Hlavním kritériem je zastřešení, které zaručí, že pták bude chráněn před predátory a bude mít dobrý rozhled. Chráněná bude i potrava, protože pokud kvůli dešti nebo sněhu zvlhne, snadno zplesniví. Krmítko by také mělo mít boční stěny, aby z něj nevypadávala potrava nevypadávala. 

Krmítko umístěte na přehledné místo. Ujistěte se, že v okolí nejsou stromy a keře, na kterých by na ptáky mohli číhat predátoři. 

Krmitko

Co do krmítka nedávat

Při přikrmování ptactva je důležitá především kvalita krmiva. Do krmítka rozhodně nepatří zbytky a odpady z kuchyně, kořeněné a solené potraviny (sůl může být pro ptáky smrtelná), sladkosti a pečivo (buchty, cukroví, bonbony), plesnivé a zkažené potraviny, těstoviny, uzeniny, čerstvé pečivo, droždí nebo přepálené tuky a margaríny. Pokud by hladový pták snědl jednu z těchto nevhodných potravin, hrozil by mu úhyn.

Správná skladba krmiva

Pokud chcete, aby do krmítka létali různé druhy ptáků, je dobré vsadit na pestrost podávané potravy. Mějte na paměti, že ptáci se živí různými druhy potravin – existují plodožravci, zrnožravci i hmyzožravci, proto se snažte jídelníček co nejvíce zpestřit. Jaké je ideální krmivo?

  • slunečnicová semínka
  • semena konopí, prosa, máku, lnu
  • drcená jádra vlašských a lískových ořechů
  • plody jeřabiny, bezu, hlohu, rakytníku
  • drcené ovesné vločky
  • strouhaná mrkev či jablko
  • vařená rýže či brambory

Krmení

Vyrobte si domácí lojovou kouli

Pokud je tuhá zima, ptákům chybí především potrava bohatá na tuky. Nabízí se proto řešení koupit lojové koule, které prodávají v hobby marketech. Problémem je, že tuk v těchto koulích je často žluklý tuk, který by ptáci rozhodně neměli jíst. Problémem je také síťka, protože pokud ji ptáci vyzobou, mohou se do ní zamotat a následně uhynou. Vhodnou alternativou je proto vyrobit tyto lojové koule doma. 

Jak na to?

Připravte si směs ořechů a semínek z výše uvedeného seznamu. Ořechy se semínky rozmixujte v mixéru. Na utvoření kompaktní hmoty budete potřebovat rostlinný tuk – vhodný je například kokosový olej. 

Směs z ořechů a semínek umístěte do misky a zalijte rozpuštěným rostlinným tukem. Promíchejte a nalijte do připravených forem (vykrajovátka, malé misky, rozpůlené skořápky ořechů apod.). Nechte ztuhnout a poté můžete ptáčkům podávat. Pokud umístíte krmítko nebo doma vyrobené lojové koule před vaše okna, bude vám odměnou každou minutu se měnící výhled.

Další články, které by vás mohly zajímat: