Králičí zuby - pozor na přerůstání!

Věděli jste, že králíkům rostou zuby po celý život? A že jedním z nejčastějších důvodů, proč majitelé přichází s králíkem k veterináři, jsou právě problémy s chrupem? Není se čemu divit, protože zaznamenat první známky toho, že něco není v pořádku, může být velmi těžké. Proto vám přinášíme návod na to, jak udržovat králičí chrup v co nejlepší kondici a případné problémy podchytit hned na začátku.


Králičí zuby - pozor na přerůstání!

Kde je problém?

Králičí zuby rostou nepřetržitě - průměrná rychlost růstu je asi 2 mm za týden. Králíci si proto zuby musí neustále obrušovat hryzáním a rozmělňováním potravy. Pokud rychle rostoucí zuby nejsou dostatečně obrušovány vhodnou stravou, která působí abrazivně a je bohatá na vlákninu, začnou přerůstat a způsobovat velké množství bolestivých problémů.

RezakyPokud začnou řezáky ("hlodáky") přerůstat a plošky zubů se přestanou správně stýkat se spodními řezáky, způsobí takzvanou malokluzi, která je jedním z nejčastějších problémů. Stoličky se následně také přestanou správně obrušovat a výsledkem jsou špičaté a ostré zuby, které králíka doslova řežou do jazyka a dutiny ústní. Dalším efektem malokluze je také tlak na okolní zuby, který může vést k zánětům a život ohrožujícím abscesům.

Správná výživa

Jak předcházet problémům s přerůstáním zubů? Vsaďte na kvalitní krmivo! Bylo  zjištěno, že divocí králíci nemají se zuby problémy. Důvodem je, že jejich jídelníček se skládá hlavně z travin a bylin, díky kterým si zuby dostatečně obrušují. Základem jídelníčku králíka chovaného doma by proto mělo být kvalitní seno, ke kterému musí mít neomezený přístup po celý den. V sezoně je dobrou volbou zařadit čerstvu trávu a bylinky, které si můžete nasušit na zimu. Pro obrušování zubů jako takových jsou výborné větvičky ovocných dřevin, které navíc poskytnou králíčkovi zábavu.Vyziva

Čemu se vyhnout

Vysoce energeticky bohatá krmiva jako jsou různé zrní, granule, "müsli" směsky či dokonce sušené pečivo jsou nejhorší variantou. Králík je snadno rozkouše bez potřeby žvýkat, takže nedochází ke správnému obrušování stoliček. Dalším problémem je vysoký obsah energie, králík je pak rychleji sytý a nemá potřebu přijímat vhodné krmivo - např. seno. Při krmení tímto typem krmiva si králík často vybírá jen to, co mu chutná a tak často dochází k nevyváženému poměru fosforu a vápníku a nedostatku nutrientů, což zdravému chrupu nepřispívá.

Příznaky

U psů a koček poznáme problémy se zuby poměrně snadno - prvním projevem je většinou zápach z tlamy. U králíků příznaky nejsou tak zjevné, proto buďte obezřetní, pokud zaznamenáte některé z těchto symptomů:

  • vybíravost - králík jí jen měkčí potravu; seno, mrkev apod. nechce jíst vůbec, protože ho žvýkání bolí
  • hubnutí
  • výtok z očí a nosu - přerostlé zuby nebo absces mohou králíka dráždit
  • mokrá skrvna kolem úst a brady
  • skleslost, apatie
  • častější produkce měkkých bobků

Pravidelné kontroly

Kralik Zuby

Pokud chcete mít jistotu, můžete králíčkovi pravidelně zuby kontrolovat i svépomocí. Řezáky by měly být bílé, hladké a končit úhledným "dlátovitým" tvarem. Bohužel takto dokážeme zkontrolovat jen řezáky, nikoli stoličky. Proto pokud máte nějaké obavy, neváhejte je konzultovat s veterinářem. Kontrola probíhá v krátké anestezii (inhalační), která dovolí lékaři ústní dutinu řádně vyšetřit, případně zrentgenovat. V případě problémů s přerůstáním jsou zuby zbroušeny frézkou, nikdy nesmí být štípány (např. kleštěmi)!

Další články, které by vás mohly zajímat: