Andulky: milá domácí zvířátka

Malý, inteligentní, živý a zvídavý ptáček. Nejen pro tyto povahové vlastnosti, ale i pro nenáročnost a rozmanitou barevnost jsou andulky jedny z nejoblíbenějších papoušků chovaných v domácnostech. Není divu, dají se krásně ochočit a při troše trpělivosti ji dokonce můžete naučit pár slov. Co andulky potřebují a jak se o ně starat?


Andulky: milá domácí zvířátka

Ačkoliv jsou andulky poměrně nenáročná zvířátka, rozhodně neslouží jen na okrasu, jak se někteří lidé domnívají. Potřebují společnost, volně se prolétnout, pravidelně krmit, a značné množství vybavení. Proto je vhodné položit si před pořízením nového člena rodiny několik otázek.

  • Máme hlídání, když odjedeme na dovolenou?
  • Jsou ostatní zvířátka (a lidé) v domácnosti tolerantní k papouškovi? Neublíží mu?
  • Jsme ochotní starat se 10 a více let o živého tvora? 
  • Máme dostatek finančních prostředků na případné veterinární výdaje?
  • Není některý člen rodiny alergický na peří?
  • Máte prostor (čistý vzduch, bez kouře a výparů, s denním světlem), kde může mít andulka trvale vysokou klec?

Rsz Budgie 1043672 1280 (1)

Kde pořídit andulku?

Andulku pořizujte s rozvahou. Rozhodně se nevyplatí kupovat ji unáhleně ve zverimexu, kde jsou často chované v podmínkách, které jim nevyhovují. Můžete si tak přinést domů vystresované a bázlivé zvíře, které stěží ochočíte. Navíc může být nemocné, což jako začínající chovatel nemusíte poznat.

Vybírejte proto andulku u osvědčeného chovatele. Podívejte se, jak ptáčci žijí a jak je o ně postaráno. Prostředí by mělo být čisté, ptáci by měli mít dostatek prostoru a působit klidným dojmem. Peří by mělo být vybarvené (tak poznáte, že se nejedná o příliš mladé zvíře), lesklé, bez lysých míst a rozhodně by nemělo být slepené trusem. Kolem zobáku se nesmí tvořit krusty a oči musí být čisté a jasné.

andulkaJednu nebo dvě?

Andulky jsou velmi společenští tvorové. Ve volné přírodě si hledají partnera, se kterým mají silný vztah, který jim většinou vydrží po celý jejich život. Proto doporučujeme pořídit andulky dvě, aby jim nebylo smutno. Pokud se rozhodnete pouze pro jednu, je nutné, abyste jí věnovali velké množství svého času. Jedině tak nebude strádat. Pozor také na pořízení 2 různých druhů papoušků do jedné klece. Nebudou si spolu rozumět a začnou strádat.

Vhodné podmínky k životu

Toto poměrně nenáročné zvířátko je vhodné i pro začínající chovatele. Oproti jiným papouškům nezabere tolik místa a je odolná. Aby však andulka byla šťastná, je potřeba jí zařídit vhodné bydlení a věnovat jí správnou péči. 

Rsz Budgerigars 4889736 1280

Klec

Klec pro andulku by měla být prostorná, aby se mohla prolétnout. Obecně se doporučuje, aby byla pětkrát delší, než tělo papouška, které je obvykle dlouhé kolem 20 cm. Ideální rozměry by tedy měly tedy být alespoň 100 cm délka, 80 cm šířka a 100 cm výška. Důležité je také umístění klece – andulka potřebuje místo s denním světlem, bez průvanu a s čistým vzduchem. Mřížky by měly být z nerezu a umístěny vertikálně, aby ptáčci mohli šplhat. 

Vybavení

Nezbytné vybavení klece jsou bidélka, na kterých tráví andulky podstatnou část dne. Sedí na nich, klovou a obrušují si drápky. Nejvhodnější je umístit do klece větve z ovocných stromů (švestka, jabloň, třešeň). Další důležitou součástí jsou hračky, které jsou pro andulky potřebné pro mentální stimulaci. Nejradši mají různá zrcátka, zavěšené provázky, žebříky, rolničky a podobně. 
Kromě bidýlek a hraček je třeba do klece umístit pítko s čerstvou vodou, kovovou nádobku na krmivo a vaničku, do které dáte vodu. Andulky se totiž moc rády koupou.

andulka

Správné krmení

Nejideálnější krmení, které můžete andulce poskytnout, jsou granule. Ve volné přírodě se sice živí semínky, které však snadno plesniví a hostí bakterie, proto pro ně nejsou vhodné. Můžete je však podávat v omezené míře jako doplněk stravy. Jídelníček kromě semínek můžete obohatit čerstvým ovocem, zeleninou a bylinkami. Pozor však na druhy, které jsou pro ně toxické – například avokádo, jablečná jadýrka a brambory. Čas od času také můžete zařadit vlhčené vaječné směsi a naklíčená semínka. 

Společnost

Andulky jsou velmi společenští tvorové a potřebují pozornost. Denně byste jim měli věnovat až 2 hodiny času, kdy si s nimi budete hrát a povídat. Pokud jim bude chybět pozornost lidí, začnou se jim stranit a bude těžké je znovu ochočit.

andulky

Možnost se proletět

Přirozeností ptáků je létání, proto byste o něj neměli andulku ochuzovat. Alespoň jednou za den by měla mít možnost volně se proletět po bytě. Před vypuštěním však dejte pozor na otevřená okna a další nástrahy (zapálené svíčky, jedovaté květiny apod.).

Andulky jsou papoušci, kteří jsou snadno dostupní a poměrně nenároční. Pokud mají k životu vše, co potřebují, stanou se z nich skvělí a vděční společníci pro život.

Další články, které by vás mohly zajímat: