Psí senior: jak o něj pečovat?

Psi stárnou rychleji, než bychom si přáli. Máte doma psí babičku či dědečka a zajímá vás, jak se o psa postarat, aby jeho/její podzim života byl krásný a plnohodnotný? Podívejte se na několik tipů, které psímu seniorovi pomohou stárnout bez zbytečných zdravotních problémů.


Psí senior: jak o něj pečovat?

1. Fyzická aktivita

Pokud psovi slouží zdraví a je v dobré kondici, nemusíte ho nějak zvlášť omezovat. Naopak je na místě ho v dobré kondici udržovat, protože pravidelná fyzická aktivita zpomaluje degeneraci kloubů a pomáhá udržet zdravou tělesnou hmotnost. Dávejte však pozor na přílišné přetěžování a aktivity, které klouby enormně zatěžují. Buďte pozorní k potřebám psa – pokud se vám zdá, že je unavený, aktivitu ukončete.

I starší pes v horší kondici se potřebuje hýbat – častější a kratší procházky nebo méně zatěžující aktivity, jako je například plavání, jsou dobrou volbou. Nezapomeňte u starších psů veškerou fyzickou aktivitu vykompenzovat dostatečným odpočinkem a regenerací.

Pes Plavání

2. Výživa

Kvalitní strava je základ. Pokud chcete, aby se váš pes těšil dobrému zdraví i ve vyšším věku, zvolte takové krmivo, které je snadno stravitelné a je vyrobeno z kvalitních surovin. Stárnoucímu psovi se metabolismus zpomaluje a je proto náchylnější k nadváze, proto je dobré upravit krmnou dávku tak, aby se energetická hodnota snížila a zároveň se zvýšil podíl vlákniny. Dbejte také na vyšší příjem minerálních látek a vitaminů, protože stárnoucí metabolismus už tyto látky nedokáže tak dobře využít.

3. Pozor na změny v chování

Věnujte pozornost změnám chování, které mohou ukazovat na zdravotní problém. Všímejte si jak pes reaguje na sluchové a zrakové podněty, jestli se nestraní a neschovává, případně není „bezdůvodně“ agresivní. Pozornost věnujte i změnám ve vyměšování, v příjmu vody a potravy atd. Veškeré změny které zaznamenáte mohou být prvním signálem bolesti, infekce či závažnější nemoci.

Pes Senior

4. Pravidelné návštěvy veterináře

Pravidelné preventivní prohlídky 1-2x ročně jsou u starých psů velmi důležité, protože projevy případné nemoci můžete snadno přehlédnout. Včasná diagnóza a podchycení nemoci včas výrazně zvyšuje šanci na úspěšné vyléčení.

Další články, které by vás mohly zajímat: