Jak pečovat o drápky

Podobně jako nehty primátů a kopyta koní potřebují péči, ani kočičí a psí drápky se neobejdou bez údržby. Pokud přerostou, mohou způsobovat velké problémy, a to nejen estetické.


Jak pečovat o drápky

Problémy s přerostlými drápy


Zvíře chůze s přerostlými drápy bolí, takže se snaží na tlapy nedošlapovat, tím pádem hrozí problémy s pohybovým aparátem – může dojít například k deformaci kloubů či roztažení prstů. Přerostlý dráp se také může o něco zachytit, v tomto případě hrozí úplné vytržení drápu, při kterém dochází k velké ztrátě krve a hrozbě infekce, nehledě na to, že je takový úraz pro zvíře velmi bolestivý. V neposlední řadě může přerůstající dráp zarůst do tlapy, protože má tendenci se kroutit a růst zpět do lůžka. Pro zvíře je tento problém opět velmi bolestivý a velmi náročný na řešení. 

Jak poznat, že jsou přerostlé?

U psa je charakteristickým znakem přerostlých drápů typické klapání při chůzi. Správně by se totiž dráp neměl země vůbec dotýkat. Pokud psovi drápy přerostou nad únosnou míru, můžeme pozorovat problémy s chůzí, kulhání a olizování tlapek.
Problémy s drápky mají většinou jen kočky žijící v bytě. Přerostlý dráp poznáte tak, že i když je zatažený, vykukuje ven z drápového lůžka. Můžete také pozorovat, že když chodí po textiliích (pelíšek, pohovka), neustále se o tkaninu zachytává.

kočka

Jak stříhat drápky

Je potřeba mít na paměti, že dráp je složen z živé a neživé části. Do tří čtvrtin drápu zasahuje cévka, která je u světlých drápů dobře patrná jako růžová „žilka“. Protože je tato část bohatě krvená, jakmile do ní střihneme, teče hodně krve. Pokud se tak stane, použijte přípravek na zastavení krvácení, kamencovou tyčinku nebo přiložte tampon a následně vydesinfikujte.

PSI

Pokud nemáte se stříháním drápků zkušenosti, je vhodné si techniku nechat ukázat u odborníka. Na zastřihování drápů se používají speciální kleště – čím ostřejší, tím lepší, protože dráp nedrtí, ale „uříznou“. Stříháme vždy pod úhlem 45°. Pokud má pes černé drápky, u kterých nevidíte živou část, je vhodné zkracovat po malých kouscích až do místa, kde uvidíte malou tmavou skvrnu – dále už nestříhejte, protože tímto způsobem poznáte, že se blížíte k živé části.

drapky

KOČKY

Kočkám žijícím venku drápky nestříhejte, připravili byste je o možnost útěku do bezpečí (například vyšplhání na strom) a schopnost bránit se před ostatními kočkami. Jiný případ jsou kočky bytové, které si drápky nemají jak obrousit. Pokud zpozorujete, že se kočce drápky zatrhávají nebo slyšitelně klape o podlahu, nastal čas drápky ostříhat. Na tento úkon je vhodné kočku zvykat od malička, jinak jí můžete způsobit velký stres. Drápky stříhejte stejně jako u psa našikmo, po malých kouscích. Pokud jste na stříhání sami, máte strach a nebo s vámi kočka bojuje, zvažte návštěvu veterinární ordinace.

Péče o drápky

kočka

Pokud můžete, dejte kočce i psovi možnost si drápky přirozeně obrušovat. Kočka ocení pohyb venku, kdy může šplhat po stromech apod., v bytě zase škrabadlo, o které si může drápky brousit. Stejné je to u psů – ti, kteří žijí venku a mají možnost pohybu po různých površích nemají s přerůstáním drápů problémy. 
Pokud se vám zdá, že se drápy třepí a lámou, může se jednat o problém či nedostatek ve výživě. Pro zdravé drápy je důležitá kvalitní a vyvážená strava, dále pak selen, biotin, zinek a nasycené mastné kyseliny.

Další články, které by vás mohly zajímat: